Kerstmis

Het theaterdoek van het Nederlands theater

Theaterdoek

De meeste Nederlanders hebben wel eens een theater bezocht. De prachtige zalen, de hoge kwaliteit theaterdoek en bijzonder professionele voorstellingen zijn niet alleen hartstikke leuk maar zelfs iets om als Nederlander trots op te zijn. Naast de grote musicals en muziekoptredens staat het Nederlandse theaterdoek ook achter de meest kunstzinnige toneelshows vol filosofie. Men neemt theater hier serieus, van de kleine lokale shows tot aan de grote shows in het carré en de Leidse Schouwburg.

De unieke cabaretiers

Het cabaret van Nederland is iets heel bijzonders en anders dan de Amerikaanse stand-up comedy. De meeste succesvolle cabaretiers staan fier voor een theaterdoek van hoge kwaliteit en zijn wijs in de wetten van het toneel. Zij vertellen meer dan grappen, zijn meestal ook virtuoos in één of meerdere instrumenten en zingen de sterren van de hemel. De kalmte en wijsheid van de gebalanceerde en geëngageerde Herman Finkers is nergens anders te vinden en datzelfde geld voor het nonsens cabaret van Hans Teeuwen dat ondanks haar bizarre karakter toch tot in de puntjes is uitgewerkt.

Schoonheid in beweging

Een van de grootste theaterfenomenen van Nederland is dans, overal in het land zijn kleine dansgezelschappen te vinden die vol passie de meest tedere en spectaculaire voorstellingen neerzetten, in de natuur of voor het theaterdoek. Het Nederlands Dans Theater is zelfs een van de beroemdste dansgezelschappen ter wereld, wie hun dansen ook maar één keer ziet zal het nooit meer vergeten. Zelfs in deze tijd van quarantaine danst het NDT door, de zalen die niet op volle capaciteit zijn worden aangevuld met livestreams.

Acteren kun je leren

Opmerkelijk is ook het wijdverspreid kindertheater in de Lage Landen waar kinderen al op jonge leeftijd leren hoe te acteren, om mooi te zingen en om goed te dansen. In elke stad is er een theater en minstens één theaterschool. De officiële theateropleidingen van Nederland zijn zelfs prestigieus in het buitenland en jaarlijks pogen tientallen buitenlandse acteurs hier hun audities om te mogen spelen voor het echte theaterdoek van Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *